2020. március 29., vasárnap

0S472 Puccini : Madama Butterfly CD 2 db - Jelenlegi ára: 3 200 Ft

Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operája 2 CD-n, olasz és angol nyelvű szövegkönyvvel.
Közreműködött a római Szent Cecilia Akadémia Zenekara Tullio Serafin vezénylésével.
Madama Butterfly - Renata Tebaldi
B. F. Pinkerton - Carlo Bergonzi
Suzuki - Fiorenza Cossotto
Sharpless - Enzo Sordello
Goro - Angelo Mercuriali
Lo zio Bonzo - Paolo Washington
Kate Pinkerton - Lidia Nerozzi
Il Principe Yamadori - Michele Cazzato
Il Commissario Imperiale - Virgilio Carbonari
Yakuside - Oscar NanniSzélesség: 14 cmHosszúság: 12. 5 cmMagasság: 2 cmSúly: 0. 223 kgPillangókisasszony
 
Giacomo Puccini operái
Lidércek (1884)
Edgar (1889)
Manon Lescaut (1893)
Bohémélet (1896)
Tosca (1900)
Pillangókisasszony (1904)
A Nyugat lánya (1910)
A fecske (1917)
Triptichon: A köpeny (1918)
Triptichon: Angelica nővér (1918)
Triptichon: Gianni Schicchi (1918)
Turandot (1926)
A Pillangókisasszony vagy Madama Butterfly Giacomo Puccini egyik háromfelvonásos operája. A szövegkönyvet Luigi Illica és Giuseppe Giacosa írták John Luther Long 1898-as elbeszélése nyomán.
Az ősbemutatója 1904. február 17-én volt a milánói La Scala operaházban. A sikertelen bemutató után, május 28-án Puccini átírta és Bresciában ismét színre vitte az operát, mely ezúttal hatalmas sikert aratott.
Az Opera America (az egyesült államokbeli operaházak szövetsége) felmérései szerint a Pillangókisasszony a legsikeresebb és a legtöbbször színre vitt opera az Amerikai Egyesült Államokban. [1]
 
 Verziók
Geraldine Farrar as Madama Butterfly, 1907
Puccini az opera öt változatát írta meg. Az első kétfelvonásos operát legelőször 1904. február 17-én mutatták be a La Scala operaházban, de később visszavonták a sikertelen premier után[2]. A tragikus ősbemutatót követően Puccini lényegesen átírta, ezúttal három felvonásra. A második változatot 1904. május 28-án játszották Brescia-ban, melyet hatalmas siker követett[3]. Az Amerikai Egyesült Államokban a második változatot mutatták be 1906 októberében Washingtonban, majd novemberben New Yorkban a New English Opera Company bemutatásában (angol fordításban).
1906-ban Puccini megírta a harmadik változatot, amelyet New Yorkban[4] a Metropolitan operaházban mutattak be. 1907-ben Puccini változtatásokat végzett vokális és zenekari téren és így jött létre a mű negyedik változata, amely Párizsban került bemutatásra[5].
1907-ben az utolsó változtatások után megszületett az opera ötödik változata, [6][7] amely a "Standard Verzió"-ként vált ismertté. Ez világszerte a legközkedveltebb formája a műnek. Viszont az opera eredeti 1904-es változatát sikeresen "újraélesztették" a La Scala-ban 2016. december 7-én, Riccardo Chailly irányítása alatt. [8] A szopránt Maria José Siri, a mezzo-szopránt Annalisa Stroppa, a tenort Bryan Hymel és a baritont Carlos Álvarez. [9] énekelték.
 Az előadás története
A világ számos operaházában bemutatásra került az opera legelső változata, azaz a "Standard Verzió". Ezek közé tartozik a Buenos Aires-i 1904. július 2-i előadás, amelyet Arturo Toscanini vezényelt a Teatro de la Opera-ban. Ez volt az első Olaszországon kívüli előadás. Nagy-Britanniában, először Londonban 1905. július 10-én mutatták be a Royal Opera House-ban. Az Amerikai Egyesült Államokban elsőként a washingtoni Columbia Theater adott otthont az operának 1906. október 15-én. A New York-i premier 1906. november 12-én volt Garden Theatre-be. [10] A Metropolitan operaház-ban a zeneszerző jelenlétében mutatták be 1907. február 11-én Arturo Vigna vezényelésében (főbb szerepekben: Geraldine Farrar-Cio-Cio San, Enrico Caruso-Pinkerton, Louise Homer-Suzuki, Antonio Scotti-Sharpless). [11] Három évvel később Ausztráliában is bemutatták Puccini művét a Theatre Royal in Sydney-ben 1910. március 26-án Amy Castles főszereplésében. [12]
1915 és 1920 között Cio-Cio-san szerepét alakító Tamaki Miura, japán opera énekes ez által szerezte nemzetközi hírnevet. A mai napig is egy szobor őrzi az ő és Puccini emlékét a Nagasaki kikötő város operaháza előtt[13].
 Szereplők
Régi plakát
Szereplő Hangfekvés
Cso-cso-szán (Madame Butterfly), gésa
szoprán
Szuzuki, Cso-cso-szán szolgálólánya
mezzoszoprán
B. F. Pinkerton, amerikai tengerészhadnagy
tenor
Sharpless, amerikai konzul
bariton
Goro, kerítő
tenor
Yamadori, herceg
bariton
Bonc, Cso-cso-szán nagybátyja
basszus
Kate Pinkerton, a tengerészhadnagy felesége
mezzoszoprán
 Cselekmény
Helyszín: Nagaszaki, JapánIdő: 1904
Első felvonás
B. F. Pinkerton, amerikai tengerészhadnagy, a USS Abraham Lincoln hadihajó parancsnoka egyik nagaszaki tartózkodása alkalmával japán módra házasságot köt egy 15 éves gésával, Cso-cso-szánnal, akit ismerősei Butterflynak, azaz Pillangónak hívnak. Az esküvőt Goro, a kerítő szervezi. Sharpless, amerikai konzul megpróbálja Pinkertont lebeszélni, miután megtudja, hogy a lány igazán hisz a házasságban. A konzul megtudja, hogy Cso-cso-szán a vőlegénye kedvéért áttért a keresztény vallásra, emiatt sohasem térhet vissza saját népének körébe. Pinkerton megtudja, hogy a lány apja egy kegyvesztett szamuráj volt, aki lányát eladta gésának. Az esküvői mulatságot Bonc, a lány nagybátyja zavarja meg, aki kiátkozza, mert áttért a keresztény hitre. A hadnagyot elszólítja a kötelesség és azt ígéri, egy év múlva visszatér, de mivel nem veszi komolyan a házasságot, három évig semmit sem hallat magáról.
Második felvonás
Szuzuki gyanítja a tengerészhadnagy szándékát, de mikor szóvá teszi úrnőjének, az megpirongatja. Cso-cso-szán bérelt házába megérkezik Sharpless egy levéllel, melyben Pinkerton tudatja, hogy megnősült Amerikában és hamarosan meglátogatja majd új feleségével. Cso-cso-szán, aki nem tud angolul olvasni, a levél láttán fellelkesedik, mivel azt hiszi, a hadnagy visszatér hozzá. A lány lelkesedését látva a konzul nem mondja el az igazságot. Megérkezik Goro, egy új kérővel, Yamadori herceggel. Cso-cso-szán visszautasítja, emlékeztetve a kerítőt, hogy neki már van férje. Goro elmagyarázza neki a japán hagyományt, mely szerint az egyedül hagyott asszony elvált asszonynak számít, mire a lány visszafeleli, hogy ő már amerikai asszony. Sharpless megpróbálja meggyőzni, de sikertelenül. Cso-cso-szán bemutatja a konzulnak Pinkerton kisfiát. Miután a konzul távozik, a távolban ágyúdörgések hallatszanak, amelyek az amerikai USS Abraham Lincoln közeledtét harangozzák be. Cso-cso-szán és Szuzuki virágokkal feldíszítik a házat, majd Cso-cso-szán átvirrasztja az éjszakát férjére várva.
Harmadik felvonás
Szuzuki meggyőzi úrnőjét, hogy feküdjön le az átvirrasztott éjszaka után, majd ő várja a tengerészhadnagyot. Pinkerton Sharpless társaságában érkezik és közli Szuzukival, hogy Amerikában megnősült és a szolgálólány segítségét kérik a hír átadására Cso-cso-szánnak. Szuzuki csak azután egyezik bele, miután Sharpless biztosítja őt, hogy Pinkerton felesége gondját viseli majd a gyereknek. Mikor Cso-cso-szán belép a szobába, Kate Pinkertonnal, a hadnagy feleségével találja magát szembe, aki bocsánatért esedezik és megígéri, hogy gondját viseli majd a gyereknek. Cso-cso-szán a híreket apatikus nyugalommal fogadja, ekkor döbben rá, mit tett vele Pinkerton. Látogatóit elküldi, kérve őket, hogy fél óra múlva térjenek vissza a gyerekért. Elbúcsúzik a gyerektől, beköti annak szemét és kezébe egy amerikai zászlót ad. Felveszi apja tőrét és japán módra véget vet életének.
Híres áriák
Spira sul mare e sulla terra ? Cso-cso-szán belépője (első felvonás)
Bimba dagli occhi pieni di malia ? Cso-cso-szán és Pinkerton duettje (első felvonás)
Un bel di vedremo ? nagyária (második felvonás)
Scuoti quella fronda di ciliegio ? Cseresznyevirág-kettős: Cso-cso-szán és Szuzuki (második felvonás)
Zümmögőkórus (második felvonás)
Addio, fiorito asil ? Pinkerton áriája (harmadik felvonás)
Tu! Tu! Piccolo iddio ? Cso-cso-szán áriája (harmadik felvonás)
Con onor muore ? Cso-cso-szán áriája (harmadik felvonás)
Forrás: wikipedia
Termékeim között több CD található, kérem tekintse meg őket ide kattintva!
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( zene opera cd komolyzene komoly zene ária ének lemez operaház opera ház )

Jelenlegi ára: 3 200 Ft
Az aukció vége: 2020-04-02 03:16 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts